fbpx

De M.E.L.methode:

Moeiteloos, Eerlijk en Liefdevol begeleiden naar ander gedrag

Moeiteloos; Leer minder hard je best te doen tijdens gesprekken.

Eerlijk; Luister zonder oordeel.

Liefdevol; Begeleid met compassie.

Zonder de spiegel van de paarden was ik waarschijnlijk nog steeds mijn best aan het doen.

In deze westerse wereld draait de ratio overuren. Ook ik heb lang vertrouwd op mijn hoofd en veel minder op mijn gevoel. Natuurlijk gaf mijn lijf regelmatig signalen dat ik het wat rustiger aan moest doen. Mijn overtuiging dat je het alleen kunt maken in dit leven door hard te werken was echter behoorlijk hardnekkig. Dus luisterde ik meer naar alle gedachten die mijn brein produceerde, dan dat ik mijn lichaam serieus nam.

De paarden hebben mij laten zien dat contact met mijn intuïtie me verder brengt. Mijn ervaring als trainer Motiverende Gespreksvoering in combinatie met de ervaring als paardencoach, heeft me ertoe gebracht deze lessen door te geven.

In deze kennismakingsworkshop laat ik je graag ervaren hoe ook jij een andere manier van begeleiden kunt ontwikkelen. Een stijl die meer recht doet aan wie jij echt bent. En die effectief gedragsverandering mogelijk maakt bij jouw cliënten en medewerkers.

Na deze korte kennismakingsworkshop:

 • Is duidelijk geworden wat het belang is van verbinden met je gesprekspartner.
 • Weet je hoe je de ander laat merken dat je luistert; zonder oordeel.
 • Kan je OENige vragen stellen, om de ander dieper te laten nadenken.
 • Heb je ervaren wat je van paarden kunt leren.
 • Ben je geïnspireerd om je eigen authentieke begeleidingsstijl te ontwikkelen.

In 1 dagdeel ontdek je dat JIJ het verschil kunt maken.

De M.E.L. methode leert je begeleidingsgesprekken te voeren die:

 • voldoening geven, omdat de ander (letterlijk) in beweging komt.
 • de ander in staat stellen om IN zichzelf de motivatie te vinden om duurzaam te veranderen.
 • voelen als vanzelfsprekend, omdat jij durft te vertrouwen op je eigen luistervaardigheden.
AKF zakelijk paard & mens-3193-1

Dit is wat de M.E.L. methode voor je kan betekenen!

In deze korte workshop begeleid ik je om je het principe van “de M.E.L. methode” (op basis van motiverende gespreksvoering) eigen te maken. De paarden bieden een liefdevolle, genadeloze spiegel waardoor je kunt ervaren hoe verbinding met jezelf voelt. Daarnaast zullen ook de thema’s OENige vragen stellen en luisteren zonder oordeel aan bod komen. Je leert:

 • Wat er nodig is om succesvol te zijn als begeleider van veranderprocessen.
 • Hoe je cliënten en medewerkers krijgt die zelf aan de slag gaan met (leefstijl)verandering.
 • Voldoening te halen uit gesprekken waar je nu energie verliest.

Voor wie is deze workshop bedoeld?

"Begeleiden via de M.E.L. methode" is bedoeld voor alle professionals die zich bezighouden met het begeleiden van anderen naar nieuw, gezond of positief gedrag. De workshop sluit het meeste aan als je in de volgende situatie bent:

 • Je bent een hulpverlener die ervaart dat je gesprekken soms meer energie kosten dan opleveren.
 • Je weet dat overtuigen niet altijd zinvol is en toch hoor je jezelf argumenten voor veranderen aandragen.
 • Je hebt genoeg van weerstand in gesprekken met ongemotiveerde gesprekspartners.
 • Je staat open voor een andere kijk op begeleiden.

Dit is wat anderen zeggen...

"De training over de MEL methode van Melanie van Hoeve is zo'n training die effect heeft. Als huisarts vraag ik altijd wel door als mensen een beetje mistig formuleren. Sinds deze training doe ik dat met meer vertrouwen: de uitkomst is eigenlijk altijd goed. Je helpt mensen een stapje verder dan ze eigenlijk van plan waren voordat ze binnenkwamen. Ik ervaar nu vaker het plezier van een goed gelukt consult, waar mensen zichtbaar van opknappen – en dat ook spontaan teruggeven. Melanie past haar methode tijdens de cursus voortdurend toe als trainer en ze schakelt moeiteloos over op de diverse coachvaardigheden als ze feedback krijgt van cursisten."

- Kranenburg, huisarts

"Melanie is echt supergoed in wat ze doet. Dankzij haar manier van trainen ervaar ik nu de kracht van de MEL-methode in de dagelijkse praktijk. Ik had wel vaker training gehad in gespreksvaardigheden, maar toepassen bleef ingewikkeld. Dankzij de ervaringsgerichte oefeningen van Melanie en haar persoonlijke manier van feedback merk ik nu dat mijn gesprekken soepeler verlopen. En nog belangrijker de patiënten die ik begeleid nemen meer eigen verantwoordelijkheid voor veranderen en ik ben minder hard aan het werk tijdens mijn consulten. Ik heb geen “lastige patiënten” meer, hooguit “lastige interacties” en daar kan ik nu invloed op hebben."

- Judith Steen, praktijk/diabetes-verpleegkundige in de 1e lijn

“Wat een waanzinnig ervaring om een training te ontvangen van Melanie. Als het gaat om het raken van de juiste snaar, dan is Melanie de super professional. Naast haar brede inhoudelijke kennis, weet Melanie elke deelnemer op een unieke, passende en effectieve wijze te benaderen. Niets gaat gehaast, maar in een prettig tempo waarbij interventie plaatsvindt op het niveau dat past bij de situatie en de persoon. Wil je jezelf of je team verder bekwamen in deze communicatiestijl en daarmee onderling begrip vergroten, dan is Melanie top!"                                                                          

- Ron de Vries, senior business partner bij Smelt

De workshop wordt op de volgende data aangeboden:

31 mei 2024 in Veenendaal
14 juni 2024 in Breda

Tijden

12.30 - 17.00 uur

Deze workshop kost 95 euro (excl BTW).

Opgeven kan via de mail: melanie@persoonsgerichtegesprekken.nl of via onderstaande button.

De workshop wordt verzorgd door Melanie van Hoeve.

Wie is Melanie?

Mijn energie gaat stromen van contact, oprecht contact met mezelf en met anderen. Een verbinding van hart tot hart.

Na jaren mijn hoofd voorrang te geven en vooral hard te werken, is het nu tijd om een andere balans te vinden. Mijn hoofd hoeft niet uit, maar mijn lichaam mag wel meer AAN. In het contact met de paarden is me duidelijk geworden dat mijn gedachten me soms meer in de weg zitten, dan dat ze steunend zijn. Durven vertrouwen en aandacht te hebben voor het niet-weten is een route geworden die me meer rust en ontspanning geeft. Ik hoef mijn bestaansrecht niet meer te verdienen door mijn best te doen. Ik ben al goed genoeg.

In de trainingen die ik verzorg over coaching (cognitief en systemisch) en persoonlijke ontwikkeling, laat ik me dan ook graag ondersteunen door de wijsheid van de kudde. Ik laat de paarden kijken waar jij geen ogen hebt. Op die manier inspireer ik jou met liefde om je volle potentieel te leven. Laten we met elkaar het onbewuste bewust maken, zodat ook jouw cliënten en medewerkers moeiteloos, eerlijk en liefdevol begeleid worden naar ander gedrag.

AKF portret-4081

Heb je een vraag?

Heb je vragen of heb je ergens onduidelijkheid over, dan hoor ik dat graag!

Stel je vraag via mail naar melanie@persoonsgerichtegesprekken.nl en je krijgt binnen 48 uur antwoord.

Of plan vrijblijvend een groeigesprek van 45 minuten via de button hiernaast.

Ik zie je deelname tegemoet; je bent van harte welkom!

Melanie van Hoeve