fbpx

Relaties en dan vooral de intieme relaties.

AKF portret-4057-2

Relaties en dan vooral de intieme relaties.

Ik vind het soms ontzettend lastig.

Want in een professionele setting is het voor mij niet meer ingewikkeld om vanuit een houding zonder oordeel en vanuit compassie te reageren. Sterker nog ik kreeg tijdens mijn laatste functioneringsgesprek een prachtig compliment van mijn leidinggevende. “ik ken maar weinig mensen die zo oordeelloos luisteren als jij” Daar ga je toch van blozen? 😉

En toch zodra ik in gesprek ben met mijn lief en we hebben een andere manier van kijken naar een situatie, dan lijkt het toch heel snel een discussie te worden. Volgens mijn lief is er niets mis met een discussie en dat ben ik tot op bepaalde hoogte wel met hem eens. Toch voel ik daar meer noodzaak (of passie) om ook mijn mening over het voetlicht te brengen. Dus ik ga er blijkbaar vaker met gestrekt been in. En dan leidt onze “discussie” nog wel eens tot onrust. Onrust in mij en ook in hem.

Een voorbeeld dat me telkens weer raakt is als het gaat over mijn gezondheid. Ik ben me terdege bewust dat niet al mijn keuzes (vooral wat betreft voeding en beweging) gezond zijn. Ik snaai teveel en beweeg te weinig. Mijn lief vindt daar wat van. En aangezien ik natuurlijk heel veel training geef over de begeleiding van mensen naar ander gedrag, weet ik heel goed dat ongevraagde adviezen weerstand oproepen. Maar nu zit ik aan de andere kant en krijg ik deze adviezen op mij afgevuurd. Met een passie waar je u tegen zegt.

Hij maakt zich nl zorgen en wil me nog heel lang bij zich houden. En ondanks het feit dat ik probeer zijn zorgen te horen en daarop te reageren; ik merk ook mijn verzet. En dat verzet zorgt voor spanning. En die spanning zorgt er dan weer voor dat ons samenzijn verstoort raakt. Het zet me ook aan het denken over ons. Ik heb een tijd geleden een keuze gemaakt; ik kan mijn lief niet veranderen (en weet dat ik het geprobeerd heb) en heb een besluit gemaakt. Ik houd van hem, inclusief zijn tekortkomingen, en wil mijn leven met hem delen.

Is hij bereid hetzelfde voor mij te doen? Accepteert hij mij inclusief mijn eeuwige struggle (rondom eten, bewegen en roken) en durft hij de eventuele verandering bij mij te laten? Lukt het hem om mij mijn eigen autonome keuzes te laten maken (waar hij het vast niet altijd mee eens is) en blijft hij ondanks dat van me houden? En lukt het mij om me niet te verdedigen als hij vanuit zijn bezorgdheid dwingend wordt in zijn adviezen naar mij?

Motiverende Gespreksvoering. Wat zou het fijn zijn als ik hem als deelnemer kan zien en hem feedback kan geven op de manier waarop hij mij probeert te begeleiden in mijn gedragsverandering. Maar ja; ik zeg niet voor niks tegen deelnemers “don’t try this at home” Het is nu eenmaal niet makkelijk als je eigenbelang ook mee gaat spelen.

Hoe doe jij dit in jouw relatie?

Wil jij meer weten over het begeleiden naar ander gedrag?

Je bent van harte welkom bij een training over Motiverende Gespreksvoering. 

Je leest hier meer informatie.

Gratis tips ter bevordering van begeleidingsgesprekken

Wil jij....

✅ Leren hoe je nog meer zonder oordeel kunt luisteren?

✅ Hoe je effectievere begeleidingsgesprekken kunt voeren (in de beperkte tijd die je beschikbaar hebt)

✅ Hoe je kunt voorkomen dat iemand in de weerstand schiet?

✅ Hoe je openingen kunt creëren als je met iemand te maken hebt die er eigenlijk niet wil zijn?

Met de M.E.L. methode voer je persoonsgerichte gesprekken waarin jij de ander moeiteloos, eerlijk en liefdevol begeleid naar ander gedrag.

Daarmee dragen jouw begeleidingsgesprekken bij aan een hogere kwaliteit van leven EN ze geven jou als professional meer voldoening.

A6_Tips

Tips Motiverende Gespreksvoering

Standaard sturen wij de tips per e-mail. Indien je de tips ook per post wilt ontvangen, vul dan ook je adresgegevens in. Je ontvangt dan ook een mooie kortingscode.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.