fbpx

Kan een coach-vraag ook TE specifiek zijn?

slotjes

Kan een coach-vraag ook te specifiek gesteld worden?

Is misschien een wat vreemde insteek, want je zou denken dat juist een heldere en specifieke coach-vraag helpend zou zijn. In mijn werk als paardencoach kom ik er alleen achter dat TE specifiek ook belemmerend kan werken. En vooral als je daarmee jezelf als coach klem zet en niet meer open staat voor de signalen van het paard.

Stel je het volgende eens voor. Je klant komt met een heel specifieke vraag. Vervolgens laat je de klant kennismaken met het paard en misschien geef je ook een simpele opdracht mee om de dynamiek tussen paard en klant op gang te brengen. Doordat jij met de vraag van de klant aan de slag wil, probeer je de signalen van het paard te linken aan die vraag. EN daardoor zou het zomaar kunnen dat je meer stuurt dan je zou willen. EN misschien zelfs op een gegeven moment blokkeert. Ik heb het bij mezelf een aantal keer meegemaakt en zie het ook bij andere paardencoaches (die ik heb opgeleid) ontstaan. Terwijl juist die open blik zo belangrijk is in de paardencoaching.

Moet je dan de vraag volledig loslaten? De klant komt toch niet voor niets bij je met die vraag.

De oplossing die ik voor mezelf gevonden heb is om de vraag zeker in mijn achterhoofd als een soort kapstok te gebruiken en tegelijkertijd open de sessie in te gaan. Vaak leg ik ook uit aan de klant dat het paard vaak het belangrijkste thema naar voren laat komen. En of de klant bereid is om het paard hierin te volgen. Op die manier kan ik vrijer reageren op de signalen en vanuit bijna letterlijke observaties mijn vragen formuleren. Bijvoorbeeld; “Het paard gaat tussen ons in staan, waardoor wij elkaar niet meer kunnen zien. Wat gebeurt er nu bij jou (van binnen)?”

Mijn ervaring is dat de klant dan meer ruimte krijgt om te ervaren en vanuit daar de situatie te benaderen. Heel vaak komt dan het thema waar de klant mee binnen kwam ook weer ter sprake. Het voorkomt echter dat je alleen vanuit die heel specifieke coach-vraag misschien wel TE sturende vragen gaat stellen.

Zodra het thema in de sessie naar boven komt is er natuurlijk niets mis mee om hierop door te vragen. Sterker nog, doorvragen vanuit oprechte belangstelling is een belangrijke vaardigheid voor jou als coach.

Durf jij als coach ondersteunend te zijn en de feedback van het paard als belangrijkste richtinggever te gebruiken? En als je niet met paarden werkt, hoe zorg je dan dat je een open houding blijft houden? Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie ervaringen. Leuk als je het laat weten.

_________________

Wil jij ook ervaren wat je van de paarden kunt leren?

En wil je je eigen begeleidingsvaardigheden optimaliseren?

Bekijk dan meer informatie over mijn 3-daagse programma.

Meer informatie