fbpx

 De M.E.L. methode

Moeiteloos, Eerlijk en Liefdevol begeleiden naar ander gedrag

Vergroot je impact als coach

En dan niet door:

✘ Beter je best te doen.

✘ Harder te gaan werken.

✘ Meer vragen te stellen.

✘ Leukere werkvormen in te zetten.

Maar door:

✔ Holding space te bieden.

✔ Veilige ruimte te creëren.

✔ Achterover te leunen en met aandacht aanwezig te zijn.

✔ Te vertrouwen dat de ander zichzelf kan dragen.

✔ Durven het niet te weten.

Vergoot je impact door jezelf er tussenuit te halen.

Veel professionals ervaren net als jij dat het doorbreken van gewoontepatronen tijd en oefening vraagt. Waarschijnlijk is iedereen het er over eens dat professionele communicatie onderhoud vraagt en toch lijken we vaak te vertrouwen op dat wat we ooit jaren geleden hebben geleerd. Terwijl in een veranderende wereld mensen en visies veranderen en daarmee ook de manier van begeleiden vaak een andere aanpak vraagt. Hoe zorg je als professional dat je blijft aansluiten bij je gesprekspartner? Luister je nog wel voldoende naar alle boodschappen tussen de regels door? Zijn je vragen echt open of stiekem door de tijdsdruk toch een beetje sturend? En zie je weerstand als een lastig en tijdrovend aspect in communicatie of kan je de wens erachter horen en benutten?

EN ben je dapper genoeg om de feedback van een paard te ontvangen en daarmee je eigen begeleidingsstijl eens kritisch onder de loep te nemen?

Hoe zou het zijn als jij begeleidingsgesprekken voert waarin:

 • Je vanaf de start een warm welkom en een veilige ruimte weet te creëren, waardoor de ander de ruimte neemt en krijgt om op zelfonderzoek te gaan.
 • Je op een natuurlijke manier samen met de ander een stip op de horizon kunt formuleren die stimulerend en inspirerend kan zijn en voldoende focus biedt voor een effectieve begeleiding.
 • Je met jouw open houding en bijpassende vragen de ander kunt uitdagen diens waarden en drijfveren te onderzoeken, welke als kompas kunnen dienen bij het maken van keuzes.
 • Jij op een motiverende en stimulerende manier de opgedane inzichten samen met de ander kunt vertalen naar concrete acties in de dagelijkse praktijk.

Door te weten hoe jij langs 4 opeenvolgende processen de ander met zichzelf in gesprek te laten gaan, kan de ander de regie over zijn/haar eigen leven nemen. Kiezen voor een zinvol leven vanuit eigen persoonlijke waarden is dan het resultaat.

315A0700 kopie1

Dit is wat mijn cursus "Motiverende Gespreksvaardigheden met behulp van paarden" voor je kan betekenen!

In dit programma van 4 dagen nemen de paarden en ik je mee op reis. Paarden zijn, meer dan mensen, in staat om oordeel-loos te zijn. Ze spiegelen van nature jouw gedrag. Kan een paard een betere hulpverlener van ons maken? JA! Paarden halen ons uit onze comfortzone en geven ons in het hier en nu feedback op ons handelen. We doorlopen met de paarden 4 processen; *contact maken/verbinden * focus aanbrengen * ontlokken/uitdagen * plannen.

Als deelnemer word je uitgenodigd (uitgedaagd) om te leren door te ervaren. Hoe ga je zelf om met veranderen; wat is het effect van je huidige stijl van begeleiden; waar kun je effectiever worden; in hoeverre lukt het je om de ander aan het werk te zetten in plaats van zelf hard bezig te zijn? Hoe kun je in de begeleiding jezelf minder belangrijk maken en vertrouwen op wat er wil ontstaan. Ervaring met paarden is niet nodig. Tijden de training krijg je ruimte om precies datgene te leren en ervaren wat voor jou het meest impactvol is. Daarin vertrouwen we op de wijsheid van de kudde.

De paarden helpen je voorbij de woorden, daar waar verandering voelbaar is in plaats van bedacht.

Inschrijven 4-daagse

Dit is wat anderen zeggen...

"We werken bij Buurtzorg al sinds 2014 samen met Melanie. Meestal in de vorm van workshops motiverende gespreksvoering, maar ook voor grotere groepen op onze congressen en voor onze teams. Daarnaast hebben we samen trainingsvideo's gemaakt. De samenwerking is erg prettig, Melanie is flexibel en heeft snel goede aansluiting bij iedereen. Ze werkt makkelijk met diverse thema's en casuïstiek rond coaching en communicatie. Ze is zeer deskundig op deze gebieden, haar kennis en ervaring weet ze op een hele praktische wijze te delen met de groepen waar ze mee werkt. Zonder uitzondering zijn onze -best wel kritische-(wijk)verpleegkundigen erg enthousiast over Melanie. We hopen nog lang met haar te kunnen samenwerken.”

- Arend Jan Zwart, projectmedewerker opleidingen Buurtzorg

“Melanie weet op een nuchtere manier theorie te verbinden met praktische oefeningen. Met humor, transparantie en eigenheid geeft ze inhoud aan de online training die ik bij haar heb gevolgd. Ook online weet zij het gedachtengoed van motiverende gespreksvoering pakkend over te dragen waarbij ze oog heeft voor de individuele deelnemers en de dialogen die ontstaan. Ik heb met plezier haar training gevolgd en kan haar van harte aanbevelen als trainer en/of coach.”

- Jip Menses, provinciaal ambtenaar en coach en eigenaar bij Spegelwurk, coaching met paarden

“Leren van Melanie is een plezier. Haar enthousiasme en kennis maken dat je als deelnemer aan de slag wilt met 'Motiverende Gespreksvoering'. Als je het hebt over 'practice what you preache', dan is Melanie daarvan een sprekend voorbeeld. Alle stappen die zij aan je toelicht, past ze zelf toe. 100% congruent. Het begrip 'verandertaal' verandert je manier van luisteren en reageren. Kortom een aanrader!" 

- Marie Therese Corbeij, Leiderschap, teamontwikkeling & trauma, Marengo Trainingen

Hoe ziet het programma "Motiverende Gespreksvaardigheden met behulp van paarden" er praktisch uit?

Hierbij wat je krijgt als je deelneemt:

 • 4 losse trainingsdagen van 9.30 – 16.30 uur
  Na je inschrijving en betaling ontvang je uitgebreide informatie over de dagindeling, de locatie en een voorbereidende opdracht, zodat de inhoud van de training kan worden afgestemd op ieders persoonlijke wensen en werkomgeving. Lunch, koffie en thee zijn inbegrepen.
 • Een groep van maximaal 8 deelnemers
  Door met een kleine groep te werken krijgt elke deelnemer voldoende ruimte voor persoonlijke inbreng van casuïstiek. Daarnaast is het door de groepsgrootte klein te houden ook mogelijk om iedereen een korte individuele sessie met de paarden te laten ervaren.
 • Praktische opdrachten en materialen voor ieders eigen praktijk
  Door bewust aan de slag te gaan met de inzichten uit de diverse trainingsdagen wordt het leerrendement enorm vergroot. De materialen en diverse werkvormen kunnen ook in de eigen praktijk benut worden.
 • Het boek “Waarom doe je nou niet gewoon wat ik zeg?”
  Dit inspirerende boek is geschreven door Hilde Jans, psychologe/coach en trainer, en gebaseerd op de principes van Motiverende Gespreksvoering. Door haar prettige manier van schrijven en aansprekende voorbeelden wordt het makkelijker om de theorie ook daadwerkelijk te gaan toepassen.

Inschrijven 4-daagse

De workshop wordt verzorgd door Melanie van Hoeve.

Wie is Melanie?

Mijn energie gaat stromen van contact, oprecht contact met mezelf en met anderen. Een verbinding van hart tot hart.

Na jaren mijn hoofd voorrang te geven en vooral hard te werken, is het nu tijd om een andere balans te vinden. Mijn hoofd hoeft niet uit, maar mijn lichaam mag wel meer AAN. In het contact met de paarden is me duidelijk geworden dat mijn gedachten me soms meer in de weg zitten, dan dat ze steunend zijn. Durven vertrouwen en aandacht te hebben voor het niet-weten is een route geworden die me meer rust en ontspanning geeft. Ik hoef mijn bestaansrecht niet meer te verdienen door mijn best te doen. Ik ben al goed genoeg.

De afgelopen jaren heb ik mezelf (als coach/ondernemener met 15+ jaar ervaring) verder uitgedaagd om mezelf als coach/begeleider juist minder belangrijk te maken. Ik haal mezelf er als het ware tussen uit en durf te vertrouwen op wat er ontstaat in een sessie. Zowel de opleiding over bewustzijnswerk bij Bambu als de opleiding “coachen met de wijsheid van de kudde” (Wind- opleiding) hebben me hierin een enorme boost gegeven. Ik geef dit graag door. Zodat ook jij moeitelozer leert coachen. En zoals Mark Rashid zo passend formuleert: “een moeiteloze vaardigheid is zelden zonder moeite verkregen”

In de trainingen die ik verzorg over coaching (cognitief en systemisch) en persoonlijke ontwikkeling, laat ik me dan ook graag ondersteunen door de wijsheid van de kudde. Ik laat de paarden kijken waar jij geen ogen hebt. Op die manier inspireer ik jou met liefde om je volle potentieel te leven. Laten we met elkaar het onbewuste bewust maken, zodat ook jouw cliënten en medewerkers moeiteloos, eerlijk en liefdevol begeleid worden naar ander gedrag.

Via deze 4-daagse wordt het ook voor jou mogelijk om je eigen authentieke stijl te ontwikkelen en mensen Moeiteloos, Eerlijk en Liefdevol te begeleiden naar de beste versie van zichzelf.

Inschrijven 4-daagse

AKF zakelijk paard & mens-3492-1

Voor wie is dit 4-daagse programma bedoeld?

"Motiverende gespreksvoering met behulp van paarden" is bedoeld voor alle professionals die zich bezighouden met het begeleiden van anderen naar nieuw, gezond of positief gedrag. Het programma sluit het meeste aan als je in de volgende situatie bent:

 • Je bent een professional die graag een verdieping aan wil brengen in je eigen begeleidingsstijl.
 • Je merkt dat je soms hard je best doet om de impact van je sessie te vergroten
 • Je voelt je soms nog bewust onbekwaam en wilt groeien naar onbewust bekwaam.
 • Je bent nieuwsgierig naar wat de paarden je te vertellen hebben.
 • Je houdt ervan om jezelf uit te dagen en je vermoedt dat er voorbij de woorden nog veel meer te ontdekken valt.
 • Je wilt moeitelozer leren begeleiden.

Inschrijven 4-daagse

De workshop wordt op de volgende data aangeboden:

Datum: 13 september, 20 september, 4 oktober en 25 oktober in Veenendaal.

Tijd: 9.30 - 16.30 uur

Kosten en opties om te betalen

Meedoen aan het programma kost slechts € 1345,- excl. BTW.

Wil je liever in 4 termijnen betalen? Dan zijn de kosten € 365,- per termijn.

Mocht je eerste kennis willen maken met mijn stijl van begeleiden, dan nodig ik je van harte uit voor 1 van de geplande kennismakingsworkshops. De kosten van deze workshop (€ 95,- ) worden in mindering gebracht op bovenstaand tarief zodra je besluit je in te schrijven. 

Inschrijven 4-daagse

Heb je een vraag?

Heb je vragen of heb je ergens onduidelijkheid over, dan hoor ik dat graag!

Stel je vraag via mail naar melanie@persoonsgerichtegesprekken.nl en je krijgt binnen 48 uur antwoord. Of plan vrijblijvend een gesprek in.

Melanie van Hoeve

Bekijk hier alvast het filmpje van een collega paardencoach over coaching met behulp van paarden.